Culturele uitstapjes in Bretagne

PAROCHIALE OMHEININGEN

De parochiale omheining is een typisch Bretons bouwkundig geheel. De parochiale omheining, gelegen in het centrum van het dorp, wordt als heilig beschouwd door de Bretonnen. Een typische omheining bestaat uit 4 bij elkaar horende elementen: de monumentale ingang, het kruisbeeld, ossuarium en de kerk (soms omringd door de begraafplaats). Het bestaan van parochiale omheining is te danken aan de economische welvaart in Bretagne tijdens de 16e en 17e eeuw.
Er zijn verschillende parochiale omheiningen in de buurt: Saint Thégonnec, Guimillau, Lampaul-Guimillau, Commana, Pleyben, Sizun…

DOUARNENEZ (14 km)

Douarnenez staat nog bekend als grote sardinehaven, zelfs als er door de jaren heen wegens de grillen van de sardines een diversificatie heeft plaatsgevonden in de visserij, die vroeger seizoensgebonden was.

Was tot eind jaren 1970 en begin 1980 een bloeiende vissershaven; daarna is het snel bergafwaarts gegaan. Maar het is tevens een belangrijke jachthaven voor Finistère, met Tréboul en Port-Rhu. In deze stad is de Kouign-amann uitgevonden.

PONT-CROIX (16 km)

Een dorp aan het einde van de wereld
Pont-Croix, plaatsje in Cap Sizun, op de route naar kaap Pointe du Raz in Finistère is te zien in het programma "Het Favoriete Dorpje van de Fransen" eind juni uitgezonden op de Franse nationale zender France 3, en gepresenteerd door Stéphane Bern.

Pont-Croix, dit dorp aan het einde van de wereld, is diep in de Goyen monding gebouwd, bovenop een heuvel. De tuinen in terrasvorm, en de steile straatjes leiden naar één van de mooiste bouwwerken van het middeleeuwse plaatsje. Een kerk, waarvan de stijl «School van Pont-Croix» geworden is, wordt omringd door prachtige panden. Het plaatsje heeft zo'n opmerkelijk natuurlijk- en architectonisch erfgoed, dat iedereen gewoon wel terug moét komen.

LOCRONAN (22 km)

Het omvangrijke architectonisch erfgoed van Locronan, al vroeg beschermd, heeft het dorp mogelijk gemaakt om deel uit te maken van het netwerk sfeervolle plaatsjes (petites cités de caractère). Locronan bezit tevens het keurmerk "mooiste dorpen van Frankrijk", toegekend door een onafhankelijke vereniging die als doel heeft de toeristische bezienswaardigheden te promoten van kleine Franse plaatsjes met een erfgoed van hoge kwaliteit. In het dorp zijn de daken rondom de kerk ware kunstwerken. Uit zijn hoogtijdagen heeft het dorp een geplaveide centrale plein overgehouden, verfraaid met een put, de grote kerk Saint-Ronan, en renaissance huizen van graniet.

QUIMPER (25 km)

Wat een plezier om de straatjes van het oude Quimper te verkennen! Vakwerkhuizen met uitkragingen buigen naar steegjes met veelzeggende namen, aangegeven met de pijlen

van de Saint-Corentin kathedraal. Van het ene naar het andere bruggetje over de Odet, gaat de wandeling verder door een groene omgeving.
Het Aardewerkmuseum, en het Bretons Departementaal Museum van Quimper laten u kennismaken met de cultuur uit Bretagne en Cornouaille.

VUURTOREN VAN ECKMÜLH (27 km)

De vuurtoren van Eckmühl staat op de kaap pointe de Saint-Pierre, in Penmarc'h, Finistère. Deze is meer dan 60 meter hoog. Hij is op 17 oktober 1897 officieel in gebruik genomen, en dankt zijn naam aan de adellijke familie die hem grotendeels gefinancierd heeft. Hij beveiligd één van de gevaarlijkste kusten van Frankrijk, door de vele koraalriffen.

HALIOTIKA (28 km)

Het visserswerk, de schermen van een visveiling, het bereiden en klaarmaken van vis... In Haliotika kunt u de wereld proeven van de vissers van vandaag. Dit "vissersplaatsje" ligt bij Guilvinec: grootste haven van Frankrijk voor het aantal schippers, met meer dan 400 mannen en vrouwen op honderdtal boten. Iedere dag vissen ze langoustine, zeeduivel, rog, kabeljauw, wijting… Het dagelijks leven van 2 zeevissers, en het traject van de vis «Van de Zee op het Bord» kan door groot en klein gevolgd worden op de 800 m² van deze tentoonstelling.

VALLEI DER HEILIGEN (105 km)

De Vallei der Heiligen (Vallée des Saints) is een unieke plek; dit komt doordat het zowel een historische locatie is, land van legenden en de bakermat van bijzondere monumentale beelden. Een feodale heuvel, een kapel uit de 16e eeuw en beelden van Bretonse heiligen vullen het heuvelachtige landschap van le Poher.

 
 
Rubrique tourisme-loisirs BretagneRecreatieMeer info
Rubrique tourisme-restaurant BretagneRestaurantsMeer info
Rubrique tourisme-gastronomie BretagneGastronomieMeer info
Rubrique tourisme-iles BretagneKennismaking met de eilandenMeer info
LOADING